Bu savaşın bize maliyeti ne olacak? Zayiat ne tarafa, ganimet ne tarafa ?!

 

Savaşın bize maliyeti ne olacak ? 

7 Mayıs 2012
 YENILEME: 7 Ekim 2012. Erdoğan; 'Her an savaşa hazır olmalıyız'

‘Erdoğan’ın sözleri savaş sinyali mi?’ ve de ‘Askeri müdahaleye hazırız’ başlıkları  ile sunulan gündemin flaş haberi şöyle; ‘Başbakan Erdoğan , İtalya ziyaretinden önce Corriere della Serra’ya özel röportaj verdi. İtalyan gazetesi, Erdoğan'ın ağzından "NATO'dan Suriye'ye askeri müdahale istemeye hazırım" başlığını attı. Başbakan Suriye’ye askeri müdahaleyle ilgili ilk kez bu kadar keskin konuştu.’ (1)
Erdoğan  röportajda, Suriye krizinde NATO'nun 5. maddesinin işletilmesini istediğini altını çizerek dile getirdi. Ancak Washington, Obama Yönetimi  ise bu formüle  destek vermiyor (2).
Bu durumda, Esad’ın cezasını kim kesecek, piyango  kime çıkar acaba?! Halay başı nerede?!


Esasta anlaşanlar yakında usulde anlaşma sürecini de tamamlarlar,  şüphesiz! 5.maddelere yeni yorumlar , bir başka uygun çözüm geliştiriverirler, bu kısım ‘ölümsüz ruhlar için’ artık bu aşamada minik  bir detay! Uluslar arası ilişkiler bu şekilde hoyratça dizayn edilemez mi dediniz? Tebessüm!
Savaşa girmek üzereyiz efendim, sözün özü bu! Ki bu da pek yeni bir haber sayılmaz…  
Üstelik  ‘vurduk-çıktık-oldu-bitti’ diyerek geçiştirilemeyecek ciddi sonuçlara gebe olan bir savaş. Sadece Suriye ile mi sınırlı ?! Gelişmeleri takip eden her okur-yazar insanoğlu görüyor ki   İran ve Irak’tan yükselen dumanlar yaklaşan kıyametin ufacıcık (!) bir kesitinin  işaretcisi .  Elbette, bu da yeni bir haber değil!  
Savaş ortamının kaçınılamaz gerçekleri,  bahar ve de futbol vurgunu ciddi düşüncelere (!) dalmış  (ilaveten! son trend kavga eden canlı yayıncılarla meşgul edilerek fikir üreten ) bir grup aziz vatandaşların dikkatlerinden kaçıyor sanırım! Etkin ve de yetkinlerimizin ise  hiiiç oralı olmadıkları asıl önemli, öncelikli soruya gelelim;

 

Maliyetsiz savaş olmaz. Peki… Bu savaşın Türkiye’nin bütçesine, üstelik dünya ekonomisi çöküyor iken bize  maliyeti ne olacak ?
Bizim teğet dışında kalan ekonomik verilerimiz, kırmızı alarm veren cari açığımız, işsizlik oranımız  ortada, o halde? Sorunun cevabını bilen var mı? Bu pozisyon içinde, savaşın maliyeti size, cebinizine ne kadar yük bindirecek?  
Yok, bunun için kredi kartınıza 10 taksit yapılmıyor!!! Üzgünüm!

Ve aynı çerçevede bir diğer soru, konunun uzmanları bu soruyu her ne kadar  gündeme getirseler de miyop gündemde eridi gitti;
‘ Türkiye, özellikle enerjide Suriye’nin ahbapları peeek değerli  stratejik müttefikleri Rusya ve İran’a bağımlı. Suriye’ye girdiğimizde ‘İran ve Rusya doğal gaz akışını Türkiye’ye karşı bir silah olarak kullanılmaya kalktığında… ‘ Neler olacak?!
Bu kadar savaş gönüllüsü olanların, bu soruların cevabını da -spekülasyonlara gerek bırakmadan-  çıkıp, halka ‘net’ bir biçimde  vermeleri makamlarının  icabı , zorunludur.  Nasıl bir tedbir düşünüyorlar,  uygulanabilir stratejileri nelerdir?

Bir soru daha;   
Savaşın hesaplanandan, öngörülenden  çook  daha uzun süreyi ve de çok daha geniş  bir bölgeyi içermesi halinde…  (eşanlı,  olası diğer  fevkaladelikleri düş gücünüze bırakıyorum)  Bugün,  temel gıda maddelerini dahi ithal  eden ülke konumuna düşen Türkiye’nin  (özel sektörünün, devlet kurumlarının) gıda stoku ne durumdadır ?   
Sizce bu sorunun arkasında başka hangi sorular daha olmalı? Bu sorular nereye bağlanabilir ?
Önemli kalemde birçok ürünün ‘ etiketleri’  acaba kaça katlanır ?

Hayır, abartılı endişeler, zorlama sorular değil bunlar.  Ki ben vatandaşım, sorarım efendim, sorularıma da cevap beklerim ( ne dediğinizi duydum; haklısınız çook beklerim ! )  

Esad’ın uzun menzilli Scud füze rampalarının Türkiye ve İsrail sınırlarına doğru kaydırıldığını bilmeyen kalmadı.  Esad, sınırımıza yakın bölgeye beşi kimsayal savaş başlığı taşıyan 21 füzecik yerleştirmiş. (3)  İran’ın Mollaları ise  hali hazırda zaten füze kolleksiyonlarını ima ederek hafta 2 defa bizi tehdit etmiyor mu? Derken, bunların beslemesi Hizbullah’ın  bölgedeki tansiyonu  nasıl fırlatacağı…
Tamam, füzelere de gelmeden, muhteşem ekibin (!) sahne gerisinden kullandıkları diğer terör örgütlerini hangi yöne doğru hareketlendirme ihtimali olduğu çok mu sır ?!
Kesişme noktalarında; Kürdistan Devletini ilan etme telaşında , heyecandan kıpır kıpır yerinde duramayan bölgedeki tek ortağımız (pardon birilerinin elde kalmış tek ortakları ) Barzani ile birlikte yapılan  hesaplamaların, içeriye , içimizde  O’cu-Bu’cu diye  çoooktan manen bölünmüş , bilenmiş gruplar üzerinde de yaratacağını  nazik (!) etkileşimi  yüzmilyonuncu defa tekrarlamanın gereği var mı?

Çıtanın yükseldiği bu görkemli zirvede turizmde milyarlarca dolarlık gelir kaybı,  domino efektinin ise lafı olmaz!!!
Savaşın maliyeti  ‘ açılım listesi’nin analizini, sentezini  metrekareye 10binin düştüğü stratejistlere bırakarak
Köprüden önceki bu son çıkışta  
Bu ölümlü vatandaş son defa soruyor;
Girmek üzere olduğumuz bu savaşın halka, cebinize, size-bize, ülkeye maliyeti ne olacak acaba ey Ankara?
‘Zayiat’a dair öngörülerinizden de biraz bahsetseniz
Elbette
Ganimeti  kimin alacağını ise (ya da ganimeti toplayacağına şimdiden çok emin olanların) kim olduğunu  zaten sormaya gerek yok!...


(*Ganimet tanımı ‘birilerinin özgün  reelpolitik yorumlarına (!) ‘ bendenizden  ironik göndermedir, dipnot olarak bilginize sunulur ey hümanist okur…)

 

***

YENILEME: 7 EKİM 2012

 

Erdoğan: Her an gerekirse savaşa hazır olmak zorundayız
http://siyaset.milliyet.com.tr/erdogan-her-an-gerekirse-savasa-hazir-olmak-zorundayiz/siyaset/siyasetdetay/07.10.2012/1608213/default.htm

 

-------

--------

1) http://haber.gazetevatan.com/natodan-suriyeye-askeri-mudahale-isteyebilirim/448588/1/Gundem

 bizim gazeteler şu günlerde –nedense! – internet sayfalarıda yayınladıkları haberlerin içeriğini saat başı değiştiriyorlar, dolayısıyla da siz bu satırları okurken ilgili haberler iyice mana değiştirmiş olabilir, haberin orjinalini, İtalyan gazetesinden okumanızı tavsiye derim;
http://www.corriere.it/esteri/12_maggio_07/erdogan-pronto-richiedere-intervento-militare-nato-in-siria-monica-ricci-sargentini_cfb8d00e-9840-11e1-b99c-a30fdbaea52f.shtml

şu bölüme dikkat, diyor ki Erdoğan : ‘..Finora siamo stati pazienti con la Siria ma se il governo commetterà ancora degli errori alla frontiera questo sarà un problema della Nato come recita l'articolo 5. Assad non ha mantenuto nessuna delle promesse fatte ad Annan. Le uccisioni continuano. Il Consiglio di sicurezza dovrebbe prendere la cosa più seriamente. La Ue non dovrebbe rimanere un osservatore esterno. Se penso a un intervento armato? Questo non è solo un problema della Turchia. Servono passi comuni del Consiglio di sicurezza, della Lega araba..’

http://siyaset.milliyet.com.tr/erdogan-in-sozleri-savas-sinyali-mi-/siyaset/siyasetdetay/07.05.2012/1537264/default.htm


2)http://www.cnnturk.com/2012/dunya/04/20/suriyede.5.maddeye.gecit.yok/657948.0/index.html


3) http://gulerkomurcu.com/index.php?option=com_content&;view=article&id=245:2012de-felaket-goektandan-deil-yanbamzdan-gelecek&catid=1:benm-yazilarim&Itemid=2