Peki! Unakıtan'ı kim taşıyor?

2005 yılında AKŞAM GAZETESİnde yayınlanan makalem

 Unakıtan'lı iddialar nedeniyle AKP'de fırtına kopuyor. Önceki gün AKP Hatay Milletvekili Fuat Geçen'le uzun uzun sohbet ettik, Sayın Geçen, Unakıtan'a bir mektup yazıp 'ya ticaret-ya siyaset' diyerek, iddialar hakkında parti içi denetim mekanizmasının derhal çalıştırılmasını istedi ki Geçen'in prostesto mektubunu gazetelerde okudunuz. Bu arada AKP'li vekiller Ertuğrul Yalçınbayır ve İbrahim Hakkı Aşkar ile de özel sohbet ettim, onlar da Fuat Bey'in rahatsızlığını aynen paylaşıyorlar.

Ve dün örnek bir çıkış oldu, Balıkesir Milletvekili Turhan ÇÖMEZ, Bakanlar Kurulu öncesinde sunduğu bir mektupla UNAKITAN'a 'ülkeye yüksünüz, istifa edin' çağrısı yaptı. Çömez'in Unakıtan'a yaptığı istifa çağrısında Türkiye gündemini sarsacak ciddi iddialar var, hepinizin bu iddiaları takibe alması gerekiyor ey okur, Çömez'den Unakıtan'a;

'Sayın Bakan, oğlunuz Abdullah Unakıtan, 4 Ağustos 2003 tarihinde tavuklarına yedirmek amacıyla 4 bin ton mısır ithal etti. Bu ithalattan dört gün sonra da, 8 Ağustos 2003 tarihinde vergi oranı % 20'den

% 70'e çekildi. Bu değişiklikle oğlunuzun şirketi AB Gıda'ya toplam 366 milyar TL avantaj sağlandı. Bitmedi.

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, likit ve pastörize yumurtanın, yüzde 18 olan KDV'si 8'e indirildi. Türkiye'nin ilk ve en büyük pastörize yumurta fabrikasının sahibi olan oğlunuz bu ayarlamadan çok önemli avantajlar elde etti.

Merak ediyorum, Manyas'ta kuş gribinin yaşandığı günlerde yumurta fiyatları dibe vurduğunda piyasadan kaç milyon yumurta topladınız? Dilerim hepsini faturayla almış ve bunları belgelemişsinizdir. Çünkü ileride mutlaka ihtiyacınız olacak.

Yetmedi. 2005 yılının mayıs ayında, oğlunuz Abdullah Unakıtan'a ait Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki AB Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne 'Komple Yeni Yatırım' gerekçesiyle 2.5 trilyon liralık bir teşvik verildi. Teşviğin özelliği ise KDV istisnalı olması. Bu avantajlardan yararlanabilen kaç kişi var bu ülkede Sayın Bakan? Peki bu fabrikanın yatırım maliyeti ne kadar? Fabrika civarında kaç bin metrekare arazi satın aldınız? Bunları Meclis Başkanlığı'na bildirdiniz mi?

En fazla zorlanacağınız, Etibor'un dinlenme tesislerinin ihalesi ile ilgili izahat olacak.

Bandırma'nın Edincik Beldesi sınırları içinde, sahildeki arsanın satış süreci, perde arkasını öğrenenleri derinden üzecektir. Biliyorum; ilginizin olmadığını söyleyeceksiniz.. Ama bu satışla ilgili, gözlerimin içine bakarak savunma yapmaya cesaretiniz var mı?

Peki Sayın Bakan, eşiniz Ahsen Unakıtan'a İstanbul'a geldiğinde ne tür bir araç tahsis ediyorsunuz? Merter'de eşinizin, yurda kaçak sokulan bir araçla kaza yaptığı, bu aracın benzini dahil İstanbul Defterdarlığınca temin edildiği doğru mu? Bunu içinize sindirebiliyor musunuz?

Sayın Bakan, Kuşadası, Galataport, Tüpraş ihalelerinden önce Ofer'le kaç kez görüştünüz? Bu görüşmelerde devlet görevlileri var mıydı? Bu ihalelerle ilintili bir işadamının özel uçağı ile eşinizle birlikte Hong Kong'a gittiniz mi? Ofer'in özel uçağı ile İtalya'ya gittiniz mi? Oğlunuz bu ihalelerden önce kaç kez İsrail'e gitti? İsrail'in hangi otellerinde kimlerle görüştü?

Sayın Bakan, Kurumlar Vergisi indirimi kararını neden verdiniz? Yüzde 33'lük bir indirimle Telekom'un 2006 yılında ödeyeceği vergiden yaklaşık 400 trilyon liralık bir avantaj elde etmesini nasıl yorumluyorsunuz? Yoksa bu vergi indirimi ihaleden önce planlanmış mıydı?

Peki Telekom'la AVEA arasında yapılan ara bağlantı sözleşmesi gereği, tahsil edilmesi gereken 80 trilyonluk bir alacak neden tahsil edilmedi?

Özelleştirme gerçekleştikten sonra, Telekom'da yapılan restorasyonlar için ne diyorsunuz peki? Kaç trilyonluk restorasyon yapıldı? Kimlere, hangi koşullarda verildi?

Yeter artık Sayın Unakıtan, bize, partiye ve ülkeye yük oluyorsunuz. Sizi artık taşıyamıyoruz, istifa edin...'

AKP kulisleri Unakıtan protestosunun artarak devam edeceğini, grupta gensoru hazırlığının kesinleştiğini gösteriyor. Üstelik milletvekillerinin başka rahatsızlıkları da var; milletvekilleri, Erdoğan'ın KARE AS'ı olarak bilinen malum isimlerin kendilerini dikkate almamasından şikayetçi ki bu rahatsızların sayısı 50'e yakın. Evet, tüm bu gelişmeler Ankara'da-siyasette nasıl bir domino efekti yaratır, cumhurbaşkanlığı sürecini, merkez sağda dengeleri nasıl değiştirir cevabı yakında alacağız.