Eski soru  neden yine soruluyor?! Cevap, iğneden ipliğe çokşeyi etkileyecek :)

Türkiye mi, Mısır mı? Kim daha iyi ılımlılaştırır?!

11 Ocak 2016

Öncelikle Son birkaç haftalık gündemde, bugünden yarına dikkat çekici tespitlerin yer aldığı bir röportajdan kısa alıntıyı paylaşmak istiyorum. Sonra, arşivinize önemli birkaç not düşeceğim, takibi size bırakarak!

Anlamadım?! 'Çok gri başlangıç oldu' mu dediniz?! Hayır, kesinlikle, Hayır! ‘Ortada kuyu var, yandan geç’ yapmıyorum!

Hayır, Beyaz’ın ‘o renksiz korkusundan’ özellikle bahsetmeyeceğim...

Evet, savaş olmasın, Çocuklar Ölmesin, artık... (1)

Evet, çözüm süreci tekrar, acil, baş la sın. Evet, elbette ‘barış’ kazansın. 

Evet, hiç şüphesiz , Medya derhal bağımsız olsun... Buyrun, dedim, hep de diyeceğim... Kuru kuru söylem bir şeye yarıyor ise alın size yazılı da bininci kez kayıta geçtik işte! Sonuç?!!! Biz bu konuda daha onbinlerce makale yazarız!!

Yaptırım?....... Nokta... Nokta...

Sonuç, süreci masum kılar...

Sürece dair birşeylere gelelim, satır aralarını kaçırmayınız;

Enerji stratejileri uzmanı, e.diplomat Mehmet Öğütçü diyor ki;

‘Yeni bir küresel düzen oluşturuluyor. Bunun da bir oyunu var.

Öğütçü’ye göre enerjide dünyanın arz ve talep haritalarının değişmesi, bugünlerde Ortadoğu’da içinden geçilen istikrarsızlık döneminin ana sebeplerinden biri.

Enerjide arz ve talep haritalarının değişmesi, Ortadoğu'daki çatışmaların temel nedenlerinden biri.

Türkiye ise oyun kurucu olma özelliğini kaybetme riski ile karşı karşıya…

 

‘ABD ve İngiltere de bağımsız Kürt devletini istemiyor’

Şu aşamada sanıldığının aksine bağımsız bir Kürt devletine en büyük itirazın ABD ve İngiltere’den geldiğini anlatan Öğütçü, kendileri açısından tarihsel bir fırsat yakalamış olsalar da Kürtlerin bölünmüş olduğunu da hatırlatıyor.

 Türkiye’de Kürtlerin sisteme entegre edilmesi, istikrarının sağlanması çok önemli bir hamle olurdu. Bölgedeki denklemi değiştirdi.

Ama Türkiye ne zaman 'Çin Seddi'nden Adriyatik’e biz varız, Ortadoğu bizden sorulur' gibi böbürlenmelere girse, Türkiye’yi yerli yerine oturtuyorlar.

Ben bunu Sovyetlerin çöküş döneminde diplomat olarak yaşamıştım.

Arap Baharı öncesinde bölgenin parlayan yıldızıyken geldiği noktaya bakarsanız, bu yalnızca Hükümetin başarısızlığıyla izah edilemez.

Menfaatleri zarar görenler, canınızı yakarlar.

Bu tarih boyunca böyle olmuştur. Bunun araçları her zaman vardır. Bütün imkanları kullanırlar ve sizi etkisiz hale getirirler. Şu anda yaşananların sebeplerinden biri budur..

 

Türkiye hiç kuşkuya yer vermeyecek şekilde süper güç. Lâkin hamlelerini bu güce yakışır bir biçimde yapamıyor. Dışişlerinde çalışırken, umarım yukarıda bir üst akıl vardır, diye düşünürdüm. Yukarı doğru çıktıkça olmadığını gördüm. Stratejik akla ihtiyacı var. (2)

Ne kadar doğru, isabetli tespitler...

Sahi, bizim stratejik bir aklımız var mı, bu süreçte...?!

 

Stratejik akıl demiş iken... Duralım, bu notu uygun bir akışla akıl odanızın bir rafına daha yerleştirelim ey aziz(!) okur;

 

ESKİ SORU NEDEN YENİDEN SORULUR? HANGİ İHTİYAÇTAN?

 

Ve

Bu makalenin altı çizgili kısmına geldik;

 

ABD’nin önemli stratejistlerinden Brzezinski’nin geçenlerde (7 Ocak) yazdığı twit oldukça dikkat çekiciydi.

ABD’nin stratejik aklı, bay Z. Brzezinski, tüm dengesi yeniyeniden bozulmuş Ortadoğu için, geniş bölge için, acil ılımlılaştırıcı güç arıyor ve soruyor; ‘’Mısır mı, Türkiye’mi? Kim daha iyi Ortadoğu’yu ılımlılaştırır? Sünni dünyasındaki boşluğu kim daha iyi doldurur’’ ?!

 

2000’li yılların başında... Kralların, diktatörlerin, adaletsiz gelir dağılımı, yoksulluğun altında ezilip hızla radikalleşme duvarına çarpmak üzere olan Ortadoğu’yu sözde Arap Baharı ile yumuşatmak amacındaki büyük abimiz ABD, ilk ihaleyi 15 yıl önce açmıştı!

ABD’nin açtığı (Sünni blogda) ‘’ılımlı, modern İslam yönetimi, Sünni bölgeye rol modeli’’ ihalesinde Mısır ve Türkiye finale kalmış ve ihaleyi (o gün Başbakan adayı, bugün TC Cumhurbaşkanı) Tayyip Erdoğan kazanmıştı. Sonra! Geldik, bugüne...

Bugün oyun kurucu yeni yeniden aynı soruyu gündeme getiriyor...

Brzezinski yine bölge için acil, ılımlılaştırıcı güç arıyor ve finalistleri adeta sosyal medya jürisine sorgulatıyor; ‘’Mısır mı, Türkiye’mi? Kim daha iyi Ortadoğu’yu ılımlılaştırır, ‘’Sünni’’ dünyada S.Arabistan’ın yetersizliği karşısında, kim, hangi ülke boşluğu doldurur dersiniz?!! ‘’ (3)

 

Cevabı, bu yıl yaşayarak alacağız, gelişmeler bunu gösteriyor!

Cevap içerideki birçok konuda belirsizliği de giderecek, etkileyecek..

 

Peki! Ya sizce efendim, ‘’Mısır mı Türkiye’mi? Kim daha iyi Ortadoğu’yu ılımlılaştırır, boşluğu doldurur?!

Sorunun cevabını arar iken, son dipnot; Bu bir hafta içinde, ABD Genel Kurmay Başkanı , ABD’li 8 senatörün Ankara’ya geldiğini ve de ABD Başkan Yardımcısı Biden’in de yolda olduğunu hatırlatırım..

Bakalım, Ankara hamlelerini gücüne yakışır biçimde yapabilecek mi?!

 

 

 

 

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

twitter.com/gulerkomurcu

 

 

 

Kaynak

  1. TİHV’in acı güneydoğu raporu: 29 kadın, 32 çocuk, 24 yaşlı insan öldürüldü http://www.diken.com.tr/tihvin-aci-raporu-29-gunde-en-az-79-sivil-olduruldu/
  2. 2)  Mehmet Öğütçü’nün röportajın tamamı; http://aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/yeni-buyuk-oyunda-enerji-denklemleri  
  3. 3)  ilginç 1 toplantı haberi, arşivde bulunsun; ‘’Müslüman Kardeşler yönetiminin devrildiği 2013’teki askeri darbenin ardından ülkeden ayrılan muhaliflerin kurduğu meclis, ikinci yıllık toplantılarını İstanbul’da düzenledi. Muhaliflerin düzenlediği toplantıya; Mısır’da yasaklı olan Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı ‘Hürriyet ve Adalet Partisi’ başta olmak üzere ABD’den Sudan’a kadar farklı ülkelerde yaşayan Mısırlı siyasi partilerin temsilcileri katıldı...’’ http://www.birgun.net/haber-detay/musluman-kardesler-istanbul-da-alternatif-misir-parlementosu-topladi-100377.html

..